Schimbă mărimea fontului

Promovaţi campaniile


Campania Stop îndoctrinării religioase în şcoli!Poster Darwin DayPoster Darwin Day

Actul de acordare a celor 10.000.000 RON pentru CMN este ilegal PDF Imprimare Email

Asociatia Umanista Româna cere demisia Primului Ministru Emil Boc şi
va ataca în instanta decizia guvernului de a aloca 10.000.000 RON
pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului


Decizia guvernului Emil Boc de miercuri, 9 februarie 2011, de a aloca 10.000.000 RON din fondul de rezera al guvernului pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului este abuziva, imorala si ilegala. Ea reflecta o atitudine populista, cu conotatii electorale, si contrara valorilor democratice ale unui stat care este separat de biserică.

Decizia guvernului vine pe fondul unor dramatice taieri de salari si pensii, al închiderii multor scoli si spitale. Justificarea prezentata de guvern si de presedintele tarii pentru aceste taieri a fost aceea a constrângerilor bugetare drastice în actuala perioada de criza. Or, daca acest lucru este adevarat, atunci singurele cheltuieli legitime ale guvernului sunt cele care privesc dezvoltarea economica, sustinerea sectoarelor vitale si asigurarea veniturilor cetatenilor acestei tari. Orice alta directionare a fondurilor guvernamentale, pentru actiuni si proiecte care nu sunt necesare si urgente, reprezinta o risipa si o anulare a argumentului pentru care au fost operate taieri atât de dure ale salariilor, pensiilor si ale unor diferite indemnizaţii.

În timp ce domenii precum educaţia, cercetarea stiintţfică, sănătatea şi atâtea altele sunt grav afectate de reduceri bugetare, alocarea unor fonduri pentru Catedrala Mântuirii Neamului reprezintă, aşadar, o sfidare inacceptabilă.Pentru acest lucru îi cerem Primului Ministru, Emil Boc, sa revoce decizia privind alocarea celor 10.000.000 RON pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului sau sa demisioneze. Nu mai reprezintă statul de drept, valorile democratice, cetaţenii acestei tari, ci doar interesele electorale ale partidului sau.

Asociaţia Umanistă Română va ataca în instanţă această decizie care încalcă legea şi Constituţia României din următoarele raţiuni juridice:

1. Este încalcat Art. 9 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor care prevede neutralitatea institutiilor publice:
„(1) În România nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în fata legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fata de vreun cult.”


2. Este încalcat Art. 10 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor care prevede ca:
“(5) Nimeni nu poate fi constrâns prin acte administrative sau prin alte metode sa contribuie la cheltuielile unui cult religios.”
Or, prin alocarea acestei sume sunt utilizate fonduri publice colectate şi de la persoane care aparţin cultului majoritar dar nu doresc să finanţeze construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, persoane care împartăşesc alte credinţe religioase sau persoane care nu au nici o credinţă religioasă, decrarându-se atei sau agnostici.3. Guvernul alocă bani pentru un proiect care contravine Constituţiei României.
Art. 136 alin. 4 din Constituţie prevede că:
“Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. În conditiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori institutiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinta gratuita institutiilor de utilitate publica”.
Terenul proprietate publica de 11 ha, în valoare de peste 200 milioane de euro, acordat gratuit în proprietatea Patriarhiei BOR pentru construirea Catedralei Mântuirii neamului a fost dat cu încalcarea acestui articol din Constitutie.

Asociatia Umanista Româna va notifica Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană cu privire la astfel de cheltuieli ilegitime şi ilegale realizate de Guvernul României deşi a convenit cu aceste instituţii restricţii bugetare ferme...

Asociatia Umanista Româna a luat act în repetate rânduri de declaratiile reprezentantilor Patriarhiei BOR cum ca banii pentru Catedrala Mântuirii Neamului nu vor proveni din fonduri publice. Iata, spre exemplu, o declaraţie în acest sens a unui înalt ierarh, Vincentiu Ploieşteanu.


În locul unui înalt standard moral, cerinta Patriarhiei BOR de a obtine aceste sume se revendica de la interese materiale care pot stirbi încrederea mare de care se bucura biserica majoritara în rândul enoriasilor sai.

Catedrala Mântuirii Neamului nu se va putea construi decât cu sprijinul explicit al credinciosilor si nu prin ajutorul interesat al politicienilor populisti si inamici ai statului secular, pentru ca acest ajutor chiar daca acum este generos, la un moment dat se va opri…

Bucuresti, 11 februarie 2011

Remus Cernea
Presedinte
Asociatia Umanista Româna
www.secularhumanism.ro
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
0727.583.594