Lansarea proiectului - “Dificultatea de a fi tu insuti” PDF Imprimare Email

Lansarea proiectului
“Dificultatea de a fi tu însuţi”

derulat în parteneriat de
Asociaţia Umanistă Română, Asociaţia DiversEtica şi
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

Joi 27 mai, ora 17.00, la Sibiu (Hotel Continental Forum, Sala Tokyo, mezanin) va fi lansat oficial proiectul “Dificultatea de a fi tu însuţi”, derulat în parteneriat de Asociaţia Umanistă Română, Asociaţia DiversEtica şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. În cursul lunii iunie, o manifestare similară va avea loc în Bucureşti ale cărei detalii vor fi anunţate în curând.

Scopul priectului este promovarea unei atitudini nediscriminatorii cu privire la preferinţale muzicale sau vestimentare şi lifestyle.

Obiectivele specifice ale proiectului:
- Prevenirea atitudinilor intolerante şi discriminatorii faţă de persoane cu preferinţe muzicale, vestimentare şi/sau lifestyle neconvenţionale;
- Prevenirea stereotipurilor şi prejudecăţilor în rândul publicului larg;
- Cunoaşterea problemelor cotidiene ale grupurilor vulnerabile la discriminare în acest sens;
- Adoptarea în societate a unei atitudini deschise faţă de aceste persoane.

Obiectivul general al proiectului îl constituie informarea elevilor, studenţilor, profesorilor, jurnaliştilor şi autorităţilor publice cu privire la formele de discriminare privind astfel de persoane.

A fost realizată de către Alexandru Toea de la DiversEtica şi o broşură a proiectului care va fi oferită participanţilor la evenimentele organizate la Sibiu şi Bucureşti şi care a fost postată online aici.

Activităţile din cadrul proiectului

În România şi în întreaga lume sunt înregistrate cazuri de intoleranţă, discriminare şi violenţă împotriva unor persoane care aleg să aibă o înfăţişare „neconvenţională”, se îmbracă în mod „diferit” şi au gusturi muzicale precum goth, rock, metal, punk, emo, hippie şamd.

Spre exemplu, Sophie Lancaster Foundation din Marea Britanie şi-a început activitatea în anul 2007 după uciderea pe motiv de vestimentaţie goth a Sophiei Lancaster. Scopul fundaţiei este acela de a lupta împotriva prejudecăţilor, urii şi intoleranţei bazate pe opţiuni vestimentare şi preferinţe muzicale. Activitatea acestei fundaţii şi faptul că şi în România sunt înregistrate numeroase astfel de situaţii au determinat Asociaţia Umanistă Română să iniţieze o serie de acţiuni privind această temă. Primul eveniment a fost conferinţa de presă comună a Asociaţie Umaniste Române cu The Sophie Lancaster Foundation de la Londra, din 10 iunie 2009, despre care puteţi citi aici.

Asocierea unor tineri, spre exemplu, cu practici sataniste sau cu alte acţiuni considerate „malefice” pentru simplul fapt că aceştia ascultă anumite genuri muzicale este de natură să genereze prejudecăţi şi stereotipuri de percepţie.

Proiectul va urmări: promovarea dreptului la diferenţă, încurajarea diversitaţii, înregistrarea cazurilor de violenţă generate de astfel de motive, monitorizarea şi sensibilizarea presei, societăţii şi autorităţilor cu privire la cazurile de acest tip, iniţierea unor demersuri pentru a se evita în media etichetări care promovează prejudecăţi şi stereotipuri de percepţie asupra tinerilor nonconformişti etc.

Posterul evenimentului din 24 august 2009 din Bucureşti

Invităm presa şi persoanele interesate de această temă să fie prezente la evenimentul lansării oficiele de la Sibiu a acestui proiect.

PS: întrucât numărul de locuri în sală este limitat, vă rugăm să ne confirmaţi prezenţa printr-un e-mail trimis la Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Asociaţia Umanista Română

Diana Ureche