Schimbă mărimea fontului

Promovaţi campaniile


Campania Stop îndoctrinării religioase în şcoli!Poster Darwin DayPoster Darwin Day

Campania "Stop îndoctrinării religioase în şcoli!"
Scrisoare a lui Richard Dawkins către fiica sa Juliet (scrisă în 1990 şi publicată în 1998) PDF Imprimare Email
Vă oferim azi incă o scrisoare scrisă de un părinte umanist copilului său. În cazul acesta este vorba de Richard Dawkins, care se adresează fiicei sale Juliet sperând să-i poată oferi un punct de reper pentru întrebările importante cu care se va confrunta în viitor.


Dragă Juliet,

Acum că ai implinit 10 ani, vreau să-ţi scriu despre ceva ce este important pentru mine. Te-ai întrebat vreodată, cum de ştim lucrurile pe care le ştim? Cum ştim de exemplu, că stelele, care par a fi nişte vârfuri de ace pe cer, sunt in realitate nişte mingi de foc imense asemenea Soarelui şi foarte departe? Şi cum de ştim ca Pământul este o minge mai mică care se învârte in jurul uneia din acele stele, Soarele?
Răspunsul la aceste întrebări este „dovezi”. Câteodată „dovadă” inseamnă să vezi (sau să auzi, simţi, miroşi...) că ceva este adevărat. Astronauţii au călătorit destul de departe de Pământ ca să vadă cu proprii lor ochi că acesta este rotund. Uneori ochii noştri au nevoie de ajutor. „Luceafărul” arată ca o mare strălucire pe cer, dar cu un telescop poţi vedea că este o minge frumoasă – planeta pe care numim Venus. Ceva ce înveţi văzând (sau ascultând sau simţind) direct, se numeşte o observaţie.
Deseori dovada nu este numai o simplă obsevaţie, dar  o observaţie se află mereu in spatele acesteia.
Citeşte mai mult...
 
Semnează scrisoarea deschisă către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului PDF Imprimare Email

 

Domnului Ministru Cristian Adomniţei

 

Stimate domnule Ministru,

 

Îndoctrinarea politică a elevilor practicată de regimul comunist prin instituţiile de învăţământ a fost înlocuită, după 1989, de îndoctrinarea lor religioasă. Sistemul educaţional nu a fost pus în slujba dezvoltării libere, în spirit pluralist a personalităţii copiilor şi tinerilor, ci a fost aservit intereselor doctrinare ale bisericilor, îndeosebi ale celei majoritare din România.

 

În locul unei discipline de studiu asupra istoriei şi diversităţii religioase din ţară şi din lume s-a optat pentru o manieră confesională, unilaterală, de prezentare a religiei. Cercetările realizate în ultimii ani de către „Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă” şi „Liga Pro Europa” probează că, în şcoli, au loc numeroase şi grave abuzuri asupra copiilor privind dreptul lor la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie. Acestea sunt generate, în cele mai multe cazuri, de către serioase neajunsuri ale sistemului public de învăţământ, nefiind vorba de situaţii izolate.

 

Citeşte mai mult...
 
Scrisoare a lui Thomas Jefferson către nepotul său Peter Carr în 1787 PDF Imprimare Email

 

Vă oferim spre consideraţia dumneavoastră un fragment al scrisorii trimise de către al treilea preşedinte al Americii, Thomas Jefferson, nepotului său de 17 ani, Peter Carr. Tatăl lui Peter Carr murise şi Jefferson preluase tutela asupra minorului, în această scrisoare comunicandu-i câteva sfaturi pentru studiu la un nou liceu. Fragmentul este un exemplu elocvent al aplicării principiului acordării libertăţii de conştiinţă copiilor în ceea ce priveşte educaţia religioasă.

 

thomas_jefferson"Religia. Gândirea ta este acum destul de matură pentru a examina acest domeniu. În primul rând, îndepărtează-te de toate înclinaţiile către nou şi către singularitatea de opinie. Tolerează-le când vine vorba de orice alt domeniu în afară de cel al religiei.


Acesta este prea important şi consecinţele erorilor pot fi prea grave. Pe de altă parte, renunţă la toate temerile si prejudecăţile servile îndărătul cărora se ascund umil minţile slabe. Aşează cu fermitate raţiunea in scaunul ei şi supune fiecare lucru sau părere judecăţii ei. Pune la indoială cu îndrăzneală chiar şi existenţa unui Dumnezeu. Pentru că dacă există unul, atunci el trebuie să se bucure mai mult de omagiul adus de raţiune decât de frica oarbă.

 

Citeşte mai mult...
 
Caracterul facultativ al disciplinei religie anulat de MECI PDF Imprimare Email

Printr-un Ordin semnat de Ecaterina Andronescu,
Ministerul Educaţiei anulează statutul facultativ al orei de religie,
în contradicţie cu Legea învăţământului
şi cu o decizie a Curţii Constituţionale


Prima plângere prealabilă demersului în instanţăI. Introducere

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării încalcă libertatea de gândire, conştiinţă şi religie a elevilor din România transfomând, în mod ilegal şi neconstituţional, ora de religie din facultativă în opţională.

Acest lucru este cu atât mai grav cu cât MECI a fost apelat de mai multe ori în acest sens, încă din anul 2005, de către Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, Liga Pro Europa, Asociaţia Umanistă Română şi alte organizaţii neguvernamentale.

Asociaţia Umanistă Română adresează MECI o primă plângere prealabilă care se va transforma curând într-o plângere în instanţă dacă măsurile cerute se vor lăsa aşteptate.


Filmare de la protestul din 10 septembrie 2008


Citeşte mai mult...
 
Apel către părinţii elevilor din România PDF Imprimare Email

STOP îndoctrinării religioase în şcoli!

 

Dragi părinţi ai elevilor din România, mă adresez dumneavoastră în calitate de prieten. Nu doresc să imprim mesajului meu nici un fel aer de superioritate, nici să emit pretenţia că v-aş oferi sfaturi cu privire la maniera potrivită de a vă educa copiii. Ştiu că îi iubiţi şi că ei înseamna totul pentru dumneavoastră, că v-aţi da viaţa pentru ei şi că faceţi sacrificii pentru viitorul lor.


Singurul lucru pe care, cu îngăduinţa dumneavoastră, încerc să vi-l sugerez în acest apel, este să vegheaţi ca ei să nu devină victimele inocente ale unor grave deficienţe ale sistemului de învăţământ din România. Cum bine se ştie, uneori şcolile nu sunt dotate cu facilităţi pe care un învăţământ modern le presupune, alteori unii profesori nu se ridică la un nivel de profesionalism pe care, în mod justificat, dumneavoastră îl puteţi pretinde.


Un alt aspect, cel puţin la fel de important, este că, din păcate, dreptul la educaţie şi dreptul la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie sunt de multe ori grav afectate în şcolile publice. Acest lucru contribuie şi el substanţial la menţinerea învăţământul românesc departe de standardele de performanţă ale ţărilor cu o democraţie consolidată. Dreptul dumneavoastră de a decide cu privire la educaţia religioasă a copiilor de până la 16 ani, este încălcat adesea de către şcoli şi de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

Citeşte mai mult...
 
Apel către elevii din România PDF Imprimare Email

STOP îndoctrinării religioase în şcoli!


Dragi elevi, educaţia de care ar trebui să beneficiaţi în şcoli pune accentul pe stimularea inteligenţei, imaginaţiei şi creativităţii voastre. Voi sunteţi scopul educaţiei şi nu interesele unor partide politice sau ale unor culte religioase.


Ar trebui să aflaţi în şcoală despre diversitatea culturală şi religioasă a lumii, despre toleranţă şi deschidere faţă de cei care au opinii, convingeri şi credinţe diferite - câteva informaţii găsiţi, spre exemplu, aici.


Acum, mai mult ca oricând, oamenii din întreaga lume pot călători şi lucra împreună. Adesea, în vieţile voastre profesionale sau personale, veti fi puşi alături de persoane dintr-o cultură foarte diferită, pe care va trebui să o înţelegeţi.


De multe ori însă, prin manualele de religie şi prin atitudinea excesivă a unor profesori de religie, inclusiv preoţi, se încearcă să vi se impună “o credinţă adevărată” şi să vi se prezinte alte culte ca şi cum ar reprezenta “un rău” sau “o erezie”. În majoritatea claselor sunt amplasate icoane ortodoxe pentru a vă crea senzaţia că ortodoxia este “religia corectă” şi că statul român este unul “ortodox”. La fel proceda şi regimul comunist punând în şcoli însemnele partidului şi tabloul dictatorului Ceauşescu pentru a încerca să îi atragă pe elevi partea sa. Deşi religia este materie facultativă, vi se spune adesea că ar fi obligatorie. De multe ori sunteţi puşi să vă rugaţi la şcoală la festivitatea de deschidere a anului şcolar, la începutul şi sfârşitul orelor de religie, sau în alte situaţii. Alteori sunteţi chiar ameninţaţi cu pedepse fizice, motivate religios, din partea profesorilor, a părinţilor sau a lui Dumnezeu. Uneori, aceia dintre voi care provin din familii care împărtăşesc alte credinţe decât cea majoritară aflaţi că, în manualele ortodoxe, religia voastră este denigrată şi prezentată tendenţios. Iar cei care vă consideraţi atei sau agnostici sunteţi de-a dreptul demonizaţi de către unele dintre manualele de religie, ca şi de către unii profesori de religie.

Citeşte mai mult...
 
Statutul facultativ al orelor de religie PDF Imprimare Email

      În România, reglementările privind studiul religiei în şcoli au fost neclare şi au generat confuzii majore care au condus la numeroase abuzuri împotriva dreptului fundamental la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie a elevilor. Astfel că mulţi elevi au fost obligaţi să urmeze orele de religie predată în mod confesional şi unii au fost forţaţi să asiste la ore de religie ale unui cult diferit de cel căruia îi aparţineau.

 

      Deşi a fost apelat în acest sens de către organizaţii neguvernamentale încă din anul 2005, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a refuzat să ofere elevilor şi părinţilor acestora informaţii corecte, la începutul anului şcolar, cu privire la caracterul facultativ al orelor de religie.

 

Citeşte mai mult...
 
Sediul campaniei on-line

 

Salutări,

 

Aţi ajuns pe această pagină dând click pe unul din bannerele noastre.

 

Întrucât abuzurile din şcolile româneşti în privinţa libertăţii de gândire, conştiinţă şi religie au loc pe o scară deosebit de largă iar autorităţile statului, apelate în numeroase rânduri pentru a le atenua, s-au dovedit refractare luării unor măsuri în acest sens, Asociaţia Umanistă Română, recent constituită, a lansat campania civică "STOP ÎNDOCTRINĂRII RELIGIOASE ÎN ŞCOLILE DIN ROMÂNIA!"

 

Dacă vreţi să susţineţi campania, puteţi face următoarele lucruri:

 

1. Citiţi şi semnaţi scrisoarea deschisă către Dl. Cristian Adomnitei, Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului aici.

 

2. Pentru motivări suplimentare elevii pot citi materialul de aici, sau  parinţii cel de aici.

 

3. Susţineţi campania noastră afişând pe site-ul dumneavoastră unul din banner-ele de mai jos. Tot ce trebuie să faceţi este să daţi copy/paste la codul verde într-un câmp HTML!

Citeşte mai mult...
 
Cerere pentru retragerea de la ora de religie - pentru parinti PDF Imprimare Email

Cerere pentru retragerea de la ora de religie

Către Şcoala / Liceul nr. …............. din …...................

       Stimate domnule Director / doamnă Directoare (numele…)
 

      Subsemnatul, nume prenume, CNP......................, C.I. Seria......, nr. ….............., părinte al elevului / elevei cu numele …............................................................... din clasa….................doresc ca acesta / aceasta să nu urmeze ora de religie în anul şcolar 2008 – 2009.

 

Citeşte mai mult...
 
Cerere pentru retragerea de la ora de religie - pentru elevi de peste 16 ani PDF Imprimare Email

Cerere pentru retragerea de la ora de religie

Către Liceul nr. ….......... din.....................................

 

      Stimate domnule Director / doamnă Directoare

 

      Subsemnatul/a, ..............................., CNP.................................., C.I. Seria…... nr …............., născut la data de ......................... elev / elevă în clasa…............................ doresc să nu urmez ora de religie în anul şcolar 2008 – 2009.

 

Citeşte mai mult...