Schimbă mărimea fontului

Promovaţi campaniile


Campania Stop îndoctrinării religioase în şcoli!Poster Darwin DayPoster Darwin Day

Excepţie de neconstituţionalitate judecată la Curtea Constituţională PDF Imprimare Email

Asociaţia Umanistă Română sprijină demersul juridic
al doamnei Mihaela Mihai împotriva Legii 33/2007 privind Alegerile Europarlamentare din 7 iunie 2009Asociaţia Umanistă Română este o organizaţie apolitică şi non-profit care urmăreşte stabilirea unui cadru democratic şi exercitarea liberă a drepturilor individuale în România.
Asociaţia a iniţiat o serie de demersuri, inclusiv în instanţă, cu privire la condiţiile deosebit de restrictive şi discriminatorii ale legilor electorale româneşti, iar o secţiune pe site a fost dedicată acestor teme.

 

Parlamentul European

Citeşte mai mult...
 
Comunicat de presa - 3 decembrie 2008 PDF Imprimare Email

 

Condiţiile necesare pentru îmbunătăţirea legii electorale din România

 

Asociaţia Umanistă Română constată că predicţiile făcute cu privire la derularea unui proces electoral injust, discriminatoriu şi nedemocratic, în ziua de 30 noiembrie 2008, au fost confirmate.


Raţiunea care a servit drept fundament pentru introducerea unui nou sistem de vot a fost reformarea clasei poltice. Însă condiţiile generale ale alegerilor au restricţionat abuziv şi arbitrar posibilitatea apariţiei unor alternative, anulând din start şansa unei competeţii juste şi a unei concurenţe reale, singurele care ar fi dat o şansă reformării clasei politice.

Citeşte mai mult...
 
Asociatia Umanista Romana petitionează CNCD si Avocatul Poporului PDF Imprimare Email

 

 

Asociaţia Umanistă Română, înscrisă în Registrul Special al Asociaţiilor şi Fundaţiilor nr. 92/29.10.2008, sprijină petiţia depusă de dl. Remus Cernea la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, petiţie înregistrată cu nr. 12397/24.09.2008 şi care face obiectul dosarului nr. 667/2008, privind discriminarea conţinută de legea electorală nr. 35/2008 şi de OUG nr. 97/29.08.2008.

Asociaţia Umanistă Română a depus, luni, 10 noiembrie 2008, la dosarul petiţiei o declaraţie de susţinere a petiţiei şi o cerere de intervenţie în cauză.

Joi, 13 noiembrie 2008, Asociaţia Umanistă Română va depune o petiţie la Avocatul Poporului în care va formula argumente privind conţinutul discriminatoriu şi injust al unor prevederi ale Legii nr. 35/2008 şi OUG nr. 97/29.08.2008, prevederi care vor duce la desfăşurarea unor alegeri profund nedemocratice pe data de 30 noiembrie 2008.

Citeşte mai mult...
 
Motivele principale pentru care alegerile din 30 noiembrie 2008 nu pot fi considerate democratice PDF Imprimare Email

 

1. Legea electorală generează o discriminare între partidele participante la alegeri.
Discriminarea va fi între partidele care şi-au trimis candidaţi în toate colegiile uninominale şi cele care, din cauza taxei deosebit de mari pretinse de către stat fiecărui candidat nu au reuşit să îşi trimită candidaţi decât în puţine colegii. Consecinţa acestui lucru, împreună cu modalitatea de alocare a mandatelor, în funcţie de numărul de voturi obţinut de partide în toate colegiile, transformă alegerile din România în alegeri nedemocratice şi incorecte. Un astfel de sistem este o invenţie autohtonă, neexistând nimic asemănător în Europa şi probabil nicăieri altundeva în lume.
Art. 29 alin. 5[1] din Legea nr. 35 / 2008 prevede că pentru fiecare candidat trebuie constituit un depozit de 5 salarii minime pe economie (adică 2500 lei – 500 lei x 5) iar Art. 48 prevede că mandatele de parlamentari vor fi acordate în funcţie de voturile obţinute de partide la nivel de circumscripţie, în prima fază, şi la nivel naţional, în cea de a doua…

Citeşte mai mult...
 
Conferinţa de presă - "Cum vor putea fi invalidate alegerile generale din 30 noiembrie" PDF Imprimare Email

Asociaţia Umanistă Română
va invită la
Conferinţa de presă
"Cum vor putea fi invalidate alegerile generale din 30 noiembrie"
 
 
Conferinţa de presă va avea loc vineri, 31 octombrie, între orele 12.00 - 13.30
la Palatul Parlamentului, Sala Constantin Brâncuşi

(intrarea dinspre Parcul Izvor).

 

Tema conferinţei de presă o reprezintă gravele vicii ale sistemului electoral românesc, vicii care vor putea conduce la invalidarea alegerilor din 30 noiembrie 2008, acestea urmând a se desfaşura într-un sistem de vot improvizat, injust şi profund nedemocratic.
 
Sistemul electoral adoptat prin legea nr. 35 / 2008 şi modificat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 97 / 2008 nu numai că nu introduce sistemul de vot uninominal, ci inaugurează un sistem absolut unic în lume, o invenţie originală românească, de natură să genereze cele mai injuste şi nedemocratice alegeri desfăşurate vreodată în spaţiul Uniunii Europene. 
 

Citeşte mai mult...
 
Sesizare privind o gravă discriminare a Legii 35/2008 pentru alegerile parlamentare din 2008 PDF Imprimare Email

 

Către


Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

 


Subsemnatul, Remus Cernea, CNP 1740625421529, C.I. seria RD, nr. 406286, prin prezenta, semnalez Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării o gravă discriminare conţinută de Legea nr. 35 / 2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Consider că, dacă aceste alegeri se vor desfăşura fără înlăturarea discriminării descrise mai jos, alegerile generale din România vor fi profund viciate şi nu vor putea fi considerate corecte.

 

Îmi exprim încrederea că membrii Colegiului Director al C.N.C.D., în conformitate cu Art. 18 alin. 1[1] şi Art. 19. alin. 2[2] din ORDONANŢA nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare (republicată), vor examina cu maximă atenţie conţinutul sesizării, dată fiind miza acesteia care priveşte fundamentul democratic al statului român. Fără desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte ar fi surpată temelia fragilei democraţii româneşti.


De asemenea, fac precizarea că, întrucât guvernul a stabilit recent data alegerilor pentru ziua de 30 noiembrie 2008, ar trebui avută în vedere luarea unei decizii într-un timp relativ scurt, cu atât mai mult în cazul în care membrii Consiliului vor constata justeţea argumentării de fond din această sesizare, pentru a da timp autorităţilor competente (Guvernul sau Parlamentul) să efectueze modificările legale necesare.


Menţionez şi faptul că discriminarea prezentată mai jos nu s-a numărat printre motivele contestaţiilor aduse Legii nr. 35 / 2008  la Curtea Constituţională sau la Curtea de Apel.

 

 

Prezentarea discriminării conţinute de Legea nr. 35 /2008:


Citeşte mai mult...